niedziela, 15 maja 2016

Wegańskie ciastka czekoladowo- kokosowe (Oreo)


Dziś nasze pierwsze urodziny! 

To było świetne 12 miesięcy w ciągu których zdobyliśmy prawie 200 lików na naszym fanpagu na Facebooku oraz ponad 35 tysięcy wyświetleń na bloga!
Z okazji tego święta życzymy sobie na pewno większej ilości czasu którą będziemy mogli poświęcić na bloga oraz aby nasza treść trafiała do coraz to większego grona odbiorców :)


Roczek roczkiem, życzenia życzeniami ale czas do sedna! 
Dziś z okazji naszego święta zapraszamy po przepis na przepyszne wegańskie ciastka czekoladowe z nadzieniem kokosowym stylizowane ciastkami Oreo!


Składniki:
Warstwa czekoladowa:

  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego (roztopiony)
  • 1 szczypta soli morskiej
Nadzienie kokosowe:

  • 1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (roztopiony)
  • 4 łyżki mleka migałowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z połowy limonki
Składniki na warstwę czekoladową wkładamy do robota kuchennego i dokładnie miksujemy.


 Masę wykładamy na papier do pieczenia formujemy kulkę. 


Naszą kulkę wałkujemy. Dla ułatwienia sprawy polecamy nałożyć papier do pieczenia również na górę. Będzie się dużo lepiej wałkowało.


Z naszej rozwałkowanej masy wycinamy krążki, które następnie wkładamy do zamrażarki na około pół godziny.



Gdy nasze ciasteczka siedzą w zamrażarce, możemy zabrać się za przygotowanie masy kokosowej.

Składniki na krem kokosowy wkładamy do robota kuchennego i dokładnie blendujemy.


Formujemy małe kuleczki i układamy je na przygotowanych krążkach czekoladowych, delikatnie nakładamy drugą część naszych ciastek i dociskamy tak, aby masa kokosowa się rozpłaszczyła.


Gotowe! Smacznego:) 

Odwiedź Nas na:










3 komentarze:

  1. ciekawy przepis :) no i apetyczne te ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"

    Zapraszam zatem serdecznie !
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić :) Czy filtrujesz wodę w swojej kuchni? My ostatnio kupilismy filtr redox fitaqua, który daje zdrową i smaczną wodę.

    OdpowiedzUsuń