środa, 16 marca 2016

Ciasto z masłem orzechowym i jabłkami


Jeśli cierpicie na nadmiar masła orzechowego tak jak my, idealnie możecie je wykorzystać do właśnie tego ciasta. Orzechy+ jabłka= zawsze coś pysznego! Zachęcamy Was do przygotowania tego przepysznego ciasta :) 
Składniki:

  • 200 g mąki 
  • 150 g masła orzechowego 
  • 100 g cukru
  • 2 jajka 
  • 120 ml mleka 
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jabłka 
  • 1 łyżka drobno pokrojonych orzechów włoskich 

 Masło orzechowe i cukier wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę.


 Dodajemy 2 jajka i ponownie miksujemy na gładko.


Dodajemy mąkę przesianą razem z sodą oczyszczoną, dolewamy mleka i ponownie miksujemy przez ok 5 minut.


 Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 21 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. 


Na wierzchu układamy pokrojone w plastry jabłka.


 Posypujemy orzechami i opcjonalnie łyżeczką brązowego cukru.


 Ciasto pieczemy przez ok 45 min  temperaturze 180 stopni Celsjusza. 


Nasze ciasto jest już gotowe!

Smacznego!

Śledź nas na:

8 komentarzy:

  1. Bajecznie ciasto! Chętnie wprosiłabym się na kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety już nic a nic nie zostało. Domowe żarłoki wszystko wciągnęły :)

      Usuń
  2. Wygląda fantastycznie, wspaniałe ciacho:) U mnie też niedługo ciasto z jabłuszkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje równie wyśmienicie jak wygląda :)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie :) schrupałabym kawałeczek - albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń