środa, 16 grudnia 2015

Szybkie pierniczki- fotorelacja


Już drugi rok z rzędu, udało Nam się spotkać z naszymi przyjaciółmi, na przed świąteczne pieczenie pierniczków. Stało się to już naszą tradycją. Musicie koniecznie wypróbować ze swoimi znajomymi!
Co roku korzystamy z tego samego przepisu:
  • pół margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • jedna łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki kakao do wypieków
  • jedno jajko 
  • szczypta soli
  • łyżka miodu
Wszystkie składniki zagniatamy na jedną gładką masę. Jeśli jest za sucha, dodajemy miodu, jeśli się zbytnio klei dodajemy mąki.


     

 Ciasto najlepiej podzielić sobie na części i wałkować wedle uznania. Jedni wolą grube pierniczki, jedni chudsze. 

     

Za pomocą foremek wykrawamy pierniczkowe kształty. 

      

Układamy je w niewielkich odstępach od siebie na papierze do pieczenia. 

      

I wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut w 200°C. 

      

Dajemy im ostygnąć i stwardnieć na blaszce, potem można je przełożyć do puszki, lub zostawić na wierzchu. 
Smacznego! :)

Śledź Nas na:




2 komentarze:

  1. Czy ja tu widzę jeże? Cuuuudo! U nas również pierniczkowo, ale pierników nigdy dość, postaramy się przetestować wasz przepis ;) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń