niedziela, 29 listopada 2015

Szaszłyki z piekarnika, nasz mały powrót do lata

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, przez co zatęskniliśmy za latem. Lato to nie tylko słońce i wysoka temperatura, ale też grillowanie za czym głównie najbardziej tęsknimy. Postanowiliśmy przywrócić trochę lata,  stąd nasza propozycja na szaszłyki z piekarnika! 
Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • jedna duża cukinia
  • 4 cebule
  • 3 duże papryki
  • przyprawy curry, papryka słodka, sól, pieprz, odrobina oliwy


Paprykę kroimy w kostkę, cukinię obieramy i kroimy w plastry, następnie na pół. Cebulę obieramy kroimy na ćwiartki następnie obieramy warstwy.


Piersi z kurczaka kroimy w nie za dużą kostkę, następnie marynujemy je w przyprawach i zostawiamy na pół godziny w lodówce.


Po tym czasie, zabieramy się za nadziewanie. Warzywa i mięso nadziewamy na bambusowe patyczki i układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej odrobiną oliwy.


Tak przygotowane szaszłyki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 
°C na około 30-40 minut
Smacznego! :-)

Śledź Nas na: 
   





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz