środa, 7 października 2015

Tiramisu

Dziś w serii "Facet w kuchni" pochodzące z Włoch a dokładnie Wenecji Tiramisu! 
Deser posiadający wiele zalet, między innymi: prostota wykonania czy też cudowny smak. 
Składniki:
  • 2 opakowania biszkoptów 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru pudru 
  • Kakao do wypieków 
  • Kawa rozpuszczalnej 
Zanim sposób przygotowania, szybka anegdota! Gdy robiłem swoje pierwsze tiramisu zamiast kawy rozpuszczalnej dodałem kawę sypaną przez co wszyscy którzy spróbowali mojego deseru musieli pogodzić się z fusami po kawie między zębami :)

Sposób przygotowania:

Do miski wlewamy śmietankę (co ważne, musi być ona schłodzona) i miksujemy aż to ubicia. Następne dodajemy do ubitej już śmietany serek mascarpone, cukier puder i ponownie miksujemy aż to otrzymania jednolitej masy. W między czasie parzymy kawę i nasączamy nasze biszkopty. Gotowe biszkopty układamy na dnie naczynia w którym przygotowujemy nasze tiramisu. Na rozłożone biszkopty wykładamy część kremu i na to znowu nasączone biszkopty. Ilość warstw musicie uzależnić od naczynia w jakim przygotowujecie tiramisu. Gotowe tiramisu posypujemy posypujemy kakao, wkładamy na 2 godziny do lodówki i gotowe. 

Pamiętajcie kawa rozpuszczalna, nie sypana :)!

Smacznego!





Śledź Nas na:
   





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz