poniedziałek, 19 października 2015

Sposób na jesienną depresje czyli pieczone jabłka z orzechami

Jesień trwa już w najlepsze dlatego właśnie, chcemy wyjść Wam na przeciw z nowym przepisem który na pewno umili chłodniejsze wieczory. Dzięki połączeniu cynamonu, orzechów włoski oraz jabłka, otrzymujemy alternatywny zamiennik dla bardziej pracochłonnej szarlotki.
Składniki na 4 osoby:
  • 4 duże jabłka 
  • 100 g cukru 
  • 100 g orzechów włoskich  
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Jabłka dokładnie myjemy. Odcinamy górną część tak aby powstały "czapeczki". Owoce drążymy pozbywając się przy tym gniazd nasiennych. 


Jabłkowy miąższ kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy do osobnej miseczki. Cukier mieszamy z cynamonem i orzechami, dodajemy do wcześniej przygotowanego miąższu. 


Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy jabłka.


Nakładamy "czapeczki", a następnie układamy jabłka w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C, przez 20-25 minut lub gdy skórka zacznie pękać. Smacznego!




Śledź nas na:
   




1 komentarz: