niedziela, 16 sierpnia 2015

Łosoś z rozmarynem i zielonym pesto

Łosoś to zdecydowanie moja ulubiona ryba. Wyśmienita w swojej prostocie, w duecie z rozmarynem- połączenie idealne! Tak przygotowanego łososia można również upiec na grillu. 
Składniki:

  • 4 filetowane kawałki łososia
  • rozmaryn
  • zielone pesto
  • makaron razowy
  • sól/ pieprz
  • cytryna
Łososia przyrządzamy dzień wcześniej. Doprawiamy solą, pieprzem rozmarynem oraz sokiem z połowy cytryny. Tak przygotowaną rybę wkładamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie, rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie nasmarowanego olejem. Wkładamy w rękaw do pieczenia, lub jeśli macie przykrywamy górą od naczynia, do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30- 40 minut. W międzyczasie gotujemy makaron oraz podgrzewamy nasze pesto. Gdy już wszystko będzie gotowe, łososia wykładamy na talerz dekorujemy kleksikiem z pesto, oraz plasterkiem cytrynki, obok makaronu z resztą sosu pesto. 
Smacznego :-)!




Śledź Nas na:
   





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz