wtorek, 14 lipca 2015

Wegański gulasz z cieciorki w pomidorach


Kolejna na blogu propozycja dla wegetarian/wegan. Szybki i smaczny gulasz z cieciorki.
Składniki:
  • dwie puszki cieciorki konserwowej
  • puszka pomidorów
  • dwie cebule
  • dwie marchewki
  • jedna papryka czerwona
  • dwa liście laurowe 
  • dwa ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • bazylia, rozmaryn, słodka papryka, sól, pieprz
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy. Wrzucamy marchewkę i smażymy ją przez około 4 minuty, na średnim ogniu. Następnie dodajemy cebulę, paprykę i smażymy aż zmiękną. W międzyczasie do garnuszka wlewamy szklankę wody, solimy ją delikatnie. Cieciorkę odsączamy, i wsypujemy do garnuszka. Należy ją tylko podgotować! Do naszych warzyw na patelni dodajemy pomidory w puszce, liść laurowy, rozmaryn oraz czosnek. Dokładnie mieszamy. Następnie nasze warzywa przekładamy do garnuszka z cieciorką, nie wylewając wody w której się gotowała. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku, solą pieprzem i słodką papryką, jeżeli lubimy ostre potrawy można dodać odrobinę chilli. Pietruszkę siekamy, i dodajemy pod koniec. 
Smacznego :-)





Śledź Nas na:
  
Lekkie i szybkie dania na upalne dni

1 komentarz:

  1. wspaniałe pożywne danie i można zrobić większa porcję na obiad kilkudniowy do pracy :)

    OdpowiedzUsuń