niedziela, 5 lipca 2015

Sernik na zimno z borówkami

Przepis na tradycyjny sernik na zimno udoskonaliłam o borówki, które uwielbiam, a w Skandynawii w okresie letnim cieszą się one niemałą popularnością! Jednym z przykładów są Norwegowie, którzy uwielbiają w swojej kuchni korzystać z owoców sezonowych, kto by się tego spodziewał? Zachęcam Was również do wzięcia udziału w akcji "Skandynawskie Lato 2015"!



Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 50 g cukru pudru
  • 2 galaretki z owoców leśnych
Oraz:
  • 2 niebieskie galaretki, lub dwie leśne 
  • 200 g borówek
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto. Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy je z cukrem,następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia tak aby otrzymać gładką masę. Białka ubijamy na sztywną masę. Tak przygotowane masy łączymy ze sobą delikatnie za pomocą łyżki. Tortownice o wymiarach 25 cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przygotowaną masę na biszkopt wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 20 min w 180°C. Upieczony biszkopt pozostawiamy w formie do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy-  kiedy zacznie tężeć mieszamy ją z twarogiem i cukrem. Przygotowaną masę serową wykładamy na biszkopt, następnie układamy borówki i całość odstawiamy do lodówki na godzinę. Ostatnim krokiem będzie przygotowanie galaretki. Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 1 litrze wrzątku, studzimy.Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową. Schładzamy przez ok 4 godziny.
Smacznego :-)






Śledź Nas na:
  
Skandynawskie lato 2015

3 komentarze:

  1. Serniki na zimno to uwielbiam szczególnie latem, pysznie wygląda :)
    Chętnie bym zjadła kawałeczek w takie upały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy letni deser! Uwielbiam borówki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale się prezentuje ten sernik, dziękuję za dodanie go do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń