poniedziałek, 20 lipca 2015

Letnia sałatka z antrykotem

Dzisiejsza propozycja, to tradycyjna sałatka podawana razem z tradycyjnym kurdyjskim jedzeniem. Połączenie wszystkich składników daje niesamowite doznania smakowe. Zachęcam serdecznie do wypróbowania, świetnie będzie się komponować z potrawami z grilla! Kawał dobrego mięcha/ryby pasuje wyśmienicie! 
W zależności od tego jaką dużą sałatkę chcemy zrobić, należy zwiększyć ilość składników. Ilość składników podaję na dwie osoby:

Składniki:
  • pół owocu granatu
  • pół papryki czerwonej 
  • pół zielonego ogórka
  • jeden pomidor
  • 5 rzodkiewek 
  • szczypiorek
  • pół cebuli
  • cytryna
  • syrop z granatu
Wszystkie warzywa myjemy, ogórka obieramy ze skórki. Kroimy w bardzo drobną kostkę. Owoc granatu kroimy w połowie, owocowych pestek pozbywamy się uderzając w skorupkę (dość mocno!) drewnianą łyżką. Większość z nich powinna wypaść, jednak jeżeli jakieś się zbuntują wyciągamy je już ręcznie. Dokładnie mieszamy, wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy łyżeczkę soku z granatu. Na koniec dodajemy szczypiorek. Nasza sałatka powinna być delikatnie kwaskowa, ale jednocześnie słodkawa. Nie można przesadzić z ilością soku z cytryny :). Ja moją sałatkę podałam z antrykotem. Doprawiłam go wyłącznie solą i pieprzem i smażyłam po 30 sekund na każdej stronie na mocno rozgrzanym oleju. Duet ten smakował wyśmienicie! 
Smacznego :-)





Śledź Nas na:
   
Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik




2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa sałatka, do mięsa idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy po pomysł. Spróbuję koniecznie, tym bardziej, że w składzie jest pomidor, a ja uwielbiam letnie sałatki z tym warzywem. Bardzo intrygujące jest to dodanie granatu.

    OdpowiedzUsuń