niedziela, 26 lipca 2015

Chili con carne

Tradycyjne Chili con carne w swoim przepisie zawiera mięso wołowe, ja zastąpiłam je mięsem wieprzowym. Smak jest równie obłędny! Obłędnie smakuje zawinięte w tortillę, z ryżem i nachos :) 
Składniki:
  • Pół kilo mięsa mielonego
  • Puszka fasoli
  • Czerwona papryka
  • Dwie cebule
  • Ząbek czosnku
  • Sos meksykański w słoiku
  • Pomidory w puszce
  • Kminek mielony, chilli w proszku, słodka papryka, oregano
  • Opcjonalnie (ryż, placki tortilla, nachos)
Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy aż się zeszklą. Następnie dodajemy chilli, kminek i oregano. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy mięso mielone. Należy dokładnie wymieszać mięso z przyprawami. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy sos, pomidory z puszki, fasolę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy możecie dodać więcej chilli. Tak przygotowaną potrawę dusimy, pod przykryciem przez około 15-20 minut (tak aby papryka zmiękła). Podajemy z ryżem/ tortillą/ nachos. 
Smacznego! :-)





Śledź Nas na:
   
Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz