czwartek, 16 lipca 2015

Brownie- czyli kultowe ciasto czekoladowe


Szybkie i niewymagające żadnych umiejętności kulinarnych ciasto czekoladowe, nie potrzebny jest nawet mikser! Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku. Rozpływa się w ustach. 
Składniki:
  • 300 g czekolady deserowej 
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • dwie łyżeczki cukru waniliowego
  • 135 g mąki
  • szczypta soli
Jak to w serii #Facetwkuchni na samym początku nagrzewamy piekarnik na 170-180 stopni C, tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy formę bułką tartą. Przygotowane masło tniemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w garnuszku na niewielkim ogniu. Pamiętać trzeba o mieszaniu gdyż nie chcielibyśmy niemiłej niespodzianki w postaci przypalonego garnka. Gdy nasze masło będzie już praktycznie roztopione dorzucamy 200 gram czekolady i ponownie mieszając czekamy aż wszytko rozpuści się i połączy w jedną całość. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem oraz wanilią, tak aby stworzyły one jedną masę. Gdy nasza masa będzie już jednolita dodajemy do niej wcześniej rozpuszczone masło z czekoladą i mieszamy do osiągnięcia gładkiej masy. Gdy uzyskamy już pożądany efekt, i nasza masa pod Brownie jest już gładka dodajemy mąkę, szczyptę soli i posiekaną resztę czekolady. Ostatnim krokiem jest przelanie naszej masy Brownie do wcześniej przygotowanej formy i włożenie naszego dzieła do piekarnika. Jeżeli skorzystaliśmy z tortownicy o wymiarach 23-25 cm czas pieczenia powinien wynosić ok 25 min, jeżeli zaś zdecydowaliśmy się na większą tortownice lub formę zalecam ok 30-35 min pieczenia.
Smacznego :-)





Śledź Nas na:
  




1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda ta popękana skorupka na wierzchu, uwielbiam brownie :)

    OdpowiedzUsuń