poniedziałek, 8 czerwca 2015

Tarta z kremem truskawkowym


Bardzo łatwa do wykonani  Przepyszna letnia tarta z niesamowicie kremowym musem z truskawek. Kruche ciasto+ truskawki- to zawsze coś pysznego!

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • jedno jajko
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany kremówki
  • ½ szklanki cukru
  • pół kilo truskawek+ ok 100 g na dekorację
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 170 ml śmietany kremówki
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło jajko, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany- zagniatamy ciasto. Ważne, aby ciasto było jednolite i gładkie. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą, i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 29 cm. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy grochem lub ryżem. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 °C, ciasto musi nabrać złocistego koloru. Truskawki myjemy usuwamy szypułki- blendujemy. Żelatynę zalewamy zimną wodą, gdy napęcznieje rozpuszczamy w ją gorącym mleku, dokładnie mieszamy i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy cukier, delikatnie wlewamy mus truskawkowy i żelatynę. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki, gdy delikatnie zacznie tężeć wylewamy go na wystudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki, na 4-5 godzin, najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto dekorujemy truskawkami.
Smacznego :-)






Śledź Nas na:
  

Milion Smaków Truskawek - druga edycja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz