niedziela, 14 czerwca 2015

Panna Cotta z musem nektarynkowym

Genialny przepis na lekki letni deser. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do musu można wykorzystać dowolne owoce na jakie tylko mamy ochotę.
Składniki:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
  • 70 g cukru pudru
  • 2 laski wanilii 
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • ok 200 g owoców na mus
  • dwie łyżki cukru 
Wybrane owoce myjemy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka na małym ogniu, zasypujemy dwoma łyżkami cukru. W międzyczasie mieszamy, czekamy aż owoce zmiękną- blendujemy. Śmietanę, mleko i cukier puder wlewamy do garnuszka na małym ogniu, dokładnie mieszamy. Patroszymy laskę wanilii, ziarenka i wydrążone laski wrzucamy do garnuszka. Mieszamy, aż się zagotuje. Wyciągam laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy. Czekamy, aż masa ostygnie i zacznie delikatnie tężeć. Jeśli wlejemy ciepłą masę do foremek, ziarenka wanilii opadną na dno. Panna Cotte możemy przelać do dowolnych foremek zaczynając od foremek do muffinek, a na szklankach do Latte kończąc. Przelaną masę wkładamy do lodówki, aby stężała. Przed podaniem nakładamy owocowy mus. 
Smacznego :-)




Śledź Nas na:
  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz