wtorek, 2 czerwca 2015

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami


Przepis na klasyczne ciasto z rabarbarem i truskawkami. Zmniejszyłam ilość składników o połowę, ponieważ w moim domu nie przepada się za samym ciastem drożdżowym. Wolimy większą ilość owoców :) 
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru 
  • 30 g miękkiego masła
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 200 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 100 g rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 250 g truskawek
Składniki na kruszonkę:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła
  • szczypta soli
⅓ szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać dodać pozostałe składniki i zaczyn. Wyrabiać ciasto, aż stanie się jednolite, pulchne i gładkie. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). W międzyczasie rabarbar umieścić w garnuszku, wlać łyżkę wody i gotować przez 10 minut, aż rabarbar będzie miękki (ale nie rozgotowany). Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę cukru- wystudzić. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja forma była prostokątna, chciałam żeby ciasto było tak niskie jak to możliwe). Na cieście układamy truskawki i rabarbar według uznania. Przygotować kruszonkę: Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rozetrzeć drewnianą łyżką. Posypać nią ciasto. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 40 minut. Im mniejsza forma tym ciasto dłużej się piecze. Drewnianym patyczkiem należy sprawdzić czy ciasto się upiekło. 

Smacznego :-)

Przez miesiąc będę podbijać Wyspy. Zabieram Was w podróż kulinarną ze sobą :)






Śledź Nas na:
  

Rabarbarowa rewolucja Milion Smaków Truskawek - druga edycja

1 komentarz: