środa, 20 maja 2015

Wegetariański Burger


Przepyszna i niezwykle pożywna propozycja dla wegetarian. Kotlecik odpowiednio doprawiony smakuje jak mięso! Najwięksi fani mięsa dali się nabrać :-) 



Składniki:

  • 4 bułki (grahamki, do hamburgerów)
  • ulubiona sałata 
  • 4 plastry żółtego sera
  • Pół szklanki czerwonej soczewicy 
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • łyżka musztardy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka, curry, mieszanka kebab
  • Pomidor, papryka, ogórek, cebula (ulubione warzywa) 
Soczewice gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odsączamy z nadmiaru wody. Pietruszkę myjemy kroimy drobno. Płatki owsiane rozdrabniamy (z doświadczenia polecam moździerz, ale można użyć też blendera).Tak przygotowaną soczewicę i natkę pietruszki doprawiamy musztardą, koncentratem pomidorowym, płatkami  owsianymi i przyprawami. Całość wyrabiamy ręcznie bądź miksujemy blenderem na jednolitą, dość gęstą masę. Patelnie smarujemy olejem (nie za dużo, bo placuszki się nie upieką), i układamy uformowane kotleciki. Smażymy z obu stron (po ok. 2 minuty z każdej strony) na rumiano, trzymamy w cieple. W międzyczasie przypiekamy bułki z plastrem sera ok. 3 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po usmażeniu kotlecików, bułkę smarujemy ulubionym sosem, kładziemy sałatę -> kotlecik -> ulubione warzywa, i przykrywamy wierzchem bułki. 

Smacznego :-)










Śledź nas na:

  


Burgranda czyli wegeburgery Nowalijki w kuchni

3 komentarze: