czwartek, 28 maja 2015

Leśny mech- ciasto ze szpinakiem


Ciasto upieczone na prezent z okazji Dnia Mamy (pozdrawiam Cię Mamusiu wiem, że czytasz). Zdecydowanie dla osób, które lubią szpinak. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 1 i ½ szklanki cukru 
  • 1 szklanka oleju 
  • 2 i ½ szklanki mąki krupczatki 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 
  • 330 ml śmietanki kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 
  • 125 g borówek, malin, granatu, poziomek, jagód
Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, zmiksować na gładką masę. Jajka z cukrem połączyć na puszystą jasną masę. Powoli wlewać olej dalej miksując. Dodać aromat waniliowy- wymieszać. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do przygotowanej wcześniej masy, dodać szpinak i wymieszać łyżką do całkowitego połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, ściąć około 2 cm z góry ciasta, pokruszyć. Ubić śmietanę dodając cukier puder. Wyłożyć ją na ściętą górę ciasta, posypać pokruszonymi kawałeczkami i układać owoce (granat, maliny, borówki, jagody, poziomki). Schłodzić w lodówce przed podaniem ok. 2 godzin. 

Smacznego :-) 







Śledź Nas na: 
  


"Czas na szpinak 5!"

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto szpinakowe i moim zdanie szpinak jest tu nie wyczuwalny :) Mój siostrzeniec, który nie znosi szpinaku też bardzo lubi to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kolory ma ten torcik, wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak prawdziwie leśny tort :D Zapraszam do siebie http://kulinarny-kredens.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak prawdziwie leśny tort :D Zapraszam do siebie http://kulinarny-kredens.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń