niedziela, 17 maja 2015

Faszerowana Cukinia


Nadzienie ma w sobie tyle kolorów, a w połączeniu z cukinią tworzy niesamowicie zgrany duet! Cieszy nie tylko wzrok, ale i najbardziej wybredne podniebienia. Opcja dla wegetarian- oczywiście bez kurczaka, smakuje równie wyśmienicie. 



Składniki:
  • 3 duże cukinie 
  • 1 cebula
  • 1 średnia papryka 
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 135 g sera typu feta
  • Przyprawy- bazylia, oregano, zioła prowansalskie 
  • 100 g żółtego sera 


Cukinie myjemy, kroimy na pół. Przy pomocy łyżki do lodów lub normalnej łyżki, pozbywamy się ich wnętrza. Trzeba być przy tym nieco ostrożnym, łatwo taką cukinię uszkodzić. Parzymy je, osuszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podsmażamy. W międzyczasie kroimy paprykę i cebulę również w kostkę, dodajemy do kurczaka. Pod koniec smażenia dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, całość dusimy pod pokrywką około 3 minut. Przekładamy farsz do miski, dodajemy pokrojony ser feta, oraz suszone pomidory- mieszamy. Następnie nadziewamy cukinie. Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, na koniec posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C na 30 minut. 

Smacznego :-)! 






Śledź nas na:

 

Nowalijki w kuchni

2 komentarze:

  1. Faszerowane cukinie, podobnie jak bakłażany, zawsze są pysznym posiłkiem :-) Gratuluję ładnych zdjęć i trzymam kciuki, oby tak dalej :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń