piątek, 15 maja 2015

Ciasto Jogurtowo- Pomarańczowe


Witajcie w pierwszym poście! 

Zbliża się lato stąd moja propozycja na przepyszne ciasto pomarańczowo- jogurtowe. 

Niezwykle łatwe w przygotowaniu. Po upieczeniu wilgotne, soczyście pomarańczowe. Idealnie komponuje się z kremem z serka homogenizowanego. Ciasto należy przechowywać w lodówce ze względu na użycie kremu.



Składniki na ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  •  szklanki oleju
  • Miąższ i skórka otarta z jednej dużej słodkiej pomarańczy (uprzednio umytej)


Jajka ubijamy z cukrem skórką i miąższem z pomarańczy. Dodajemy jogurt i olej. Mąkę, proszek do pieczenia i sól dodajemy do mokrych składników. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Ja użyłam 24x 28,5 cm. Pieczemy ok 35-45 minut w 180°C, pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest wypieczone. 

Składniki na krem: 
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 90 g cukru pudru

Zmieszać serek homogenizowany z cukrem pudrem. Nałożyć w rękaw cukierniczy i nakładać na ciasto. 

Dodatkowo ozdobiłam ciasto karmelizowanymi pomarańczami. 

Pamiętajcie mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto sięgać po nie każdego dnia.

Smacznego! :-)





Śledź nas na:

  



3 komentarze:

  1. Pierwszy post i już takie apetyczne zdjęcia! Ciasto wygląda lekko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) Faktycznie takie jest, zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń