sobota, 30 maja 2015

Ciasteczka z Marcepanem



Łatwe w przygotowaniu, niesamowite w smaku- ciasteczka marcepanowe. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Zamiast masy marcepanowej użyłam tzw. "marcepanowych chlebków", ze względów czysto ekonomicznych. Z kawałkami czekolady smakują nieziemsko!

Składniki:
  • 130 g marcepanowego chlebka 
  • 60 g cukru 
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • łyżeczka aromatu migdałowego 

Marcepanowy chlebek pokruszyć na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (polecam rączki), na jednolite gładkie ciasto. Uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, mniejsze lub większe to zależy od tego ile ciastek chcemy uzyskać. Delikatnie spłaszczamy na blaszce i odciskamy wzorki. Można użyć widelca, albo tak jak ja wzorku z doniczki. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 12 - 14 minut aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.

Smacznego :-)






Śledź Nas na:

  





1 komentarz:

  1. witam,
    PYCHA !!


    ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    OdpowiedzUsuń